Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ...ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ...


Ακόμα μια εκφοβιστική σήμα σε ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης

ΑΚΌΜΑ ΜΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΉ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ ΜΈΣΑ ΜΑΖΙΚΉΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τις τροποποιήσεις στο νόμο περί μέσων ενημέρωσης που  ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Ilham Aliyev, που καθιστούν ακόμη πιο εύκολο για την κυβέρνηση να κλείσει ειδησεογραφικά πρακτορεία!!!
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που υπογράφηκαν στο νόμο στις 3 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει τώρα ένα δικαστήριο να κλείσει οποιοδήποτε ειδησεογραφικό εάν παίρνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό ή εάν βρεθεί ένοχος για δυσφήμηση δύο φορές σε διάστημα ενός έτους.

Αυτή η σύσφιξη της νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα της όλο και πιο δρακόντεια μέτρα του καθεστώτος Αλίεφ , "δήλωσε ο Γιόχαν Bihr, ο επικεφαλής των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας γραφείο.
Η μόνη έκπληξη είναι περιττό χαρακτήρα του, στο μέτρο που οι αρχές συνήθως δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν τους δικούς τους νόμους, προκειμένου να φιμώσει τους επικριτές. Προφανώς είναι γραφτό να στείλετε ένα επιπλέον απειλητική μήνυμα προς τις λίγες υπόλοιπες πηγές ανεξάρτητα αναφερθεί ειδήσεις και πληροφορίες. "
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Azadlig , η οποία είναι ήδη στα πρόθυρα του να στραγγαλιστεί οικονομικά της ύπαρξης , θεωρεί τον εαυτό του ως έναν από τους κύριους στόχους των εν λόγω τροποποιήσεων.
Είχαν υποβληθεί στο κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Aliyev στις 5 Δεκεμβρίου - την ημέρα που Khadija Ismayilova , ένας γνωστός ερευνητής δημοσιογράφος, είχε φυλακιστεί για χαλκευμένες κατηγορίες - και πέρασαν χωρίς καμία αλλαγή 11 ημέρες αργότερα.
Το Μπακού γραφείο του Ράδιο Azadliq , το Αζερμπαϊτζάν υπηρεσία του Radio Free Europe / Radio Liberty , η επιδρομή στις 26 Δεκεμβρίου, των υπαλλήλων, οι οποίοι θα κλείσει και το τοποθέτησε κάτω από σφραγίδα, ενώ το γραφείο του εισαγγελέα αναφέρουν ότι ερευνάται για να λειτουργεί ως ένα " ξένο παράγοντα. "
Από την επανεμφάνισή του στο ρωσικό νόμο το 2012, ο όρος " ξένο παράγοντα "έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην περιοχή - μαζί με την κατηγορία της" πολιτικές δραστηριότητες "- ως ετικέτα για να δυσφημίσουν τις ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Βαθμολογήθηκε 160η από τις 180 χώρες στις 2014 Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δείκτη ελευθερίας του Τύπου , το Αζερμπαϊτζάν έχει δει μια σφοδρή επίθεση κατά τους τελευταίους μήνες κατά των δημοσιογράφων, bloggers και τις ΜΚΟ που τις υποστηρίζουν . Τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι και bloggers σήμερα κρατούνται σε σχέση με την παροχή ειδήσεων και πληροφοριών.
(Φωτογραφία: VestnikKavkaza)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου