Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΑΡΑΧΝΑ ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ....

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,  στις 30-04-2015

Έρχεται φορολογία στο Διαδίκτυο;

Έρχεται φορολογία στο Διαδίκτυο; - Media
Βέβαια μπορεί να ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αλλά οι «φουρτούνες» για τα μίντια δεν φαίνεται να σταματούν, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να εντάξει μέτρο σχετικά με τη φορολόγηση της διαφήμισης στο Διαδίκτυο.
Ακολουθώντας το πρότυπο της φορολογίας στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων για τα κρατικά ταμεία, αλλά το Διαδίκτυο, ένας χώρος που ακόμα αναπτύσσεται στη χώρα μας, ενδέχεται να δεχθεί ισχυρό χτύπημα.
Αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται, τότε στον προβλεπόμενο φόρο που πληρώνουν όλες οι ιστοσελίδες, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει έναν έξτρα φόρο της τάξης του 20% επί της διαφήμισης. Βέβαια επειδή (όπως είναι λογικό) το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για τις ιστοσελίδες με έδρα στην Ελλάδα, αυτομάτως τα σάιτ που ανήκουν στο εξωτερικό (και είναι πάρα πολλά αυτά…) αποκτούν ένα μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα…
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως από το σύνολο της εγχώριας διαφημιστικής δαπάνης στο Διαδίκτυο, μόνο το 20% καταλήγει σε επιχειρήσεις που έχουν ως έδρα την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 80% καταλήγει σε μεγάλα πολυεθνικά σάιτ, που εν μία νυκτί θα χάσουν όλους τους (εγχώριους) ανταγωνιστές τους αφού, λόγω του φόρου, σε όσες ιστοσελίδες έχουν ως βάση την Ελλάδα, η διαφήμιση θα είναι ακριβότερη!
Κι αν σκεφτεί κανείς πως οι ιστοσελίδες ουσιαστικά ζουν από τις διαφημίσεις, τότε το μέλλον για το ελληνικό Διαδίκτυο φαντάζει μάλλον ζοφερό… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου