Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΙΔΕΑ... ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΞΑΦΡΙΖΟΥΝ-ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ..

«Μπαλάκι» η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για 

να μην μειωθούν συντάξεις 

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο 


Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που ψάχνει τρόπο να καλύψει τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση για το Ασφαλιστικό Η διαρροή ότι θα αξιοποιηθεί η εισφορά 6% κύριων και επικουρικών συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να εγείρει σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών, αφού το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε για να δοθεί στήριξη στον πρωτοβάθμιο τομέα υγείας και

περίθαλψης και όχι για να προκύψει μέσω αυτού, περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης. Από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εκτιμάται ότι η εν λόγω εισφορά διευκολύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ περίπου. Όμως πρόκειται για ταμειακή προσαρμογή και σε καμία περίπτωση για δημοσιονομική, συνεπώς είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η μετατροπή της εν λόγω εισφοράς, από τους θεσμούς, έτσι ώστε να φανεί ότι είναι έμμεση μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης. Στις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, το υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζεται σενάρια περικοπών στις συντάξεις, βάζοντας στην «πρώτη γραμμή», εκείνες που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Οι πιο πολλοί συνταξιούχοι που αναμένεται να θιχτούν από μια τέτοια παρέμβαση, είναι όσοι εργάζονταν σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς λαμβάνουν συντάξεις, που κυμαίνονται στις κατηγορίες «μεσαίες και υψηλές». Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για περικοπές θα συνδυαστούν με τις ευρύτερες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Έτσι, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το... εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που πριν από μερικούς μήνες έκρινε ως αντισυνταγματικές ανάλογες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της ενοποίησης των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια της αντίστοιχης ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να κάνουν το ΣτΕ να μην απορρίψει τις περικοπές που πρόκειται να αποφασιστούν. Η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, πρόκειται για το λόγο αυτό να πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να παραδοθεί άμεσα το σχετικό πόρισμα στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, για να καταστεί δυνατό στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε, η μνημονιακή δέσμευση παραμένει και θέλει μείωση κατά 0,25% του ΑΕΠ ή 400 – 450 εκατ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το τρέχον έτος και παράλληλα μείωση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου